Bar News

Για όσους το προτιμούν ‘δυνατό’!

Στις μέρες μας, παρατηρείται το φαινόμενο αύξησης των βαθμών αλκοόλ στα ποτά.  Πρόκειται για μια προσπάθεια της βιομηχανίας να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη της ποιότητας και του βάθους της γεύσης.

Μια βασική οδός που ακολουθείται πολύ συχνά για να πετύχει ο παραπάνω στόχος, είναι η παλαίωση τον αλκοολούχων ποτών σε βαρέλια (π.χ. δρύινα), που ενισχύουν και ενδυναμώνουν την γεύση του ποτού.  Άλλοι τρόποι που συναντάμε πλέον, είναι το pure alcohol7jpgπέρασμα του ποτού από αψέντι (διαδικασία που είναι γνωστή για την τοξικότητα που προσδίδει στο ποτό), ή ακόμη και η προσθήκη μιας πολύ δυνατής σε ένταση αλκοόλ vodka σε cocktail.  Αδιαμφισβήτητα, τρόποι για την αύξηση των μονάδων αλκοόλ υπάρχουν και έχουν ήδη εφαρμοστεί από τις εταιρίες παραγωγής, διότι βρήκαμε αλκοολούχα ποτά με τον abv τους να κτυπάει κόκκινο!

pure alcohol2Ξεκινώντας με κάτι αρκετά υψηλό σε περιεκτικότητα  αλκοόλ, έρχεται από την Πολωνία και ονομάζεται  SPIRYTUS REKTYFIKOWANY, με 96% παρακαλώ abv!  Είναι φτιαγμένο από καθαρό σιτάρι, και χρησιμοποιείται κυρίως για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς (κυριολεκτικά ως διαλύτης/διαβρωτικό χρωμάτων).  Επίσης, συνηθίζεται να πίνεται σε σφηνάκι ως πρόποση στους νεκρούς, σε πολωνικές κηδείες.

pure alcohol1)Το επόμενο αλκοολούχο ποτό στη σειρά, είναι και βραβευμένο.  Πρόκειται για το  αμερικάνικης προέλευσης EVERCLEAR, με 95% abv, φτιαγμένο από καλαμπόκι.  Το 1979 βραβεύτηκε από το βιβλίο Guinness ως το Πιο Αλκοολούχο Ποτό στον κόσμο.

pure alcohol3Υπάρχει ακόμη το σκοτσέζικο BRUICHLADDICH X4 WHISKY, με 92% abv.  Δημιουργείται από ζυμωμένο σιτάρι και παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια.  Η παλαίωση με αυτόν τον τρόπο προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά στο ποτό.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το εν λόγω whisky μπορεί να φουλάρει ένα sports αυτοκίνητο που τρέχει με 100mph!!  Καθαρό καύσιμο λοιπόν!

purealcohol4Τέλος, υπάρχει το RIVER ANTOINE ROYALE GRENADIAN RUM, με 90% abv.  Η ιδιαιτερότητα του οφείλεται στο ότι παράγεται με μια από τις πιο παλιές μεθόδους ζύμωσης, εν ονόματι : «pot stilling».  Πρόκειται για μία μέθοδο όπου η απόσταξη του υγρού γίνεται σιγά σιγά και με φυσικά μέσα.  Το συγκεκριμένο ρούμι δημιουργείται από φυσικό χυμό ζαχαροκάλαμου, που περνάει την ιδιαίτερη ζύμωση που αναφέραμε παραπάνω.  Όσοι το έχουν δοκιμάσει, μιλάνε για μια μοναδικά εκλεπτυσμένη γεύση.

Μπορεί διαβάζοντας τα παραπάνω να συγκρατήσει κανείς μόνο τους πολύ υψηλούς βαθμούς αλκοόλ, που κυμαίνονται από 90% έως 96%, αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτό.  Λέγεται ότι τα προαναφερόμενα αλκοολούχα ποτά χαράζονται στην μνήμη των γευστικών καλύκων, λόγω της μοναδικής τους γεύσης.  Αξίζει λοιπόν να τα δοκιμάσουμε και να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία, αλλά… με μέτρο πάντα!

by Chrysa K

Χρύσα ΚρικώνηΓια όσους το προτιμούν ‘δυνατό’!

Related Posts

Whisky : Bourbon – Rye

Whisky : Bourbon – Rye

Ας απευθυνθούμε στους πιστούς οπαδούς του whisky, θέτοντας ένα πολύ απλό ερώτημα: πιστεύετε ότι θα καταλαβαίνατε την διαφορά ανάμεσα σε ένα bourbon, ένα rye, ή ανάμεσα σε ένα ιρλανδικό και ένα σκωτσέζικο whisky;

whisky1

Και πριν εσείς που κατέχετε το άθλημα μας απαντήσετε, ανεβάζουμε τον πήχη της δυσκολίας : καλείστε να τα ξεχωρίσετε χωρίς να τα δοκιμάσετε! …