Bar News

Πατρινό Καρναβάλι και Μαυροδάφνη

Όσοι έχετε επισκεφτεί την ετήσια διοργάνωση του διάσημου καρναβαλιού της Πάτρας, αποκλείεται να μην έχετε γευστικές αναμνήσεις με άρωμα μαυροδάφνης. Τα αρώματα κερασιού και βανίλιας, η έντονη γεύση των αποξηραμένων φρούτων, καθώς και η πινελιά σοκολάτας που γαργαλάει τον ουρανίσκο, είναι εμπειρίες που όλοι έχουμε ζήσει στο συγκεκριμένο γιορτινό σκηνικό.  Ο τοπικός γλυκύς οίνος έχει ταυτιστεί με το ξέφρενο party που διοργανώνεται με επιτυχία κάθε χρόνο από τους πατρινούς.  Αξίζει λοιπόν να περπατήσουμε σε μονοπάτια του παρελθόντος και να μάθουμε την ιστορία ενός από τα πιο παλιά και γλυκά κρασιά ελληνικής παραγωγής.carn2)

Ταξιδεύουμε λοιπόν πολύ πίσω στον χρόνο, στην Πάτρα του 1854, όπου ο Γουσταύος Κλάους, οινοποιός βαυαρικής καταγωγής, γοητεύεται από τις ομορφιές, την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, αλλά και από την ποιότητα των αμπελιών του και αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην θερινή του κατοικία, λίγο έξω από την Πάτρα, στην περιοχή Ριγανόκαμπος.  Στην 60 στρεμμάτων έκταση γης που αγόρασε, αποφασίζει να φυτέψει αμπέλια.  Και κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία της… μαύρης ντίβαςcarn6

Ο Γουσταύος Κλάους δημιουργεί την πρώτη κοινότητα οίνου στην Ελλάδα.  Κατασκευάζει ένα οινοποιείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μέρος ενός οικιστικού συγκροτήματος, όπου πέρα από το οινοποιείο, τα κελάρια, τις κάβες και τα γραφεία της εταιρίας, χτίστηκαν και σπίτια για όλους τους υπαλλήλους.  Όποτε, δεν ήταν απλά μια εταιρία που παρήγε και εμφιάλωνε κρασιά, αλλά μια ολόκληρη οινική κοινότητα, που έχει ως έτος ίδρυσης το 1861, και ονομάστηκε: «Achaia Clauss».

Τcarn3ο 1873 είναι η χρονιά που δημιουργείται το «βαθυπόρφυρο, επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί», που δεν είναι άλλο από την γνωστή σε όλους μας, Μαυροδάφνη.   Στην συνείδηση των Ελλήνων ταυτίζεται με την Ορθόδοξη Εκκλησία και τον χριστιανισμό, εφόσον χρησιμοποιείται στη Θεία Κοινωνία.  Επίσης, έγινε άμεσα γνωστό ως βοήθημα υγείας για τους ασθενείς οργανισμούς ως δυναμωτικό.  Το όνομα του γλυκύτατου αυτού οίνου, λέγεται ότι προήλθε προς τιμήν του έτερου ήμισυ του Clauss, εν ονόματι ‘Δάφνη’, μια ελληνίδα καλλονή με μαύρα μαλλιά, που δυστυχώς απεβίωσε σε νεαρή ηλικία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η εταιρία επηρεάστηκε από τις διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές που έζησε η Ελλάδα. Παρ’όλα αυτά όμως, το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη στα πατρινά εδάφη, και παράγει κάποια από τα πιο γνωστά και γευστικά κρασιά του τόπου μας (Μαυροδάφνη, Δεμέστιχα, κ.α.), αποδεικνύει την αδιαμφισβήτητη  ποιότητα τους.  Άλλωστε, πρόκειται για οίνους που ‘γεννήθηκαν’, προωθήθηκαν και επιβίωσαν πολλά χρόνια, και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Στις μέρες μας, η Μαυροδάφνη έχει ταυτιστεί με την χαρά και την διασκέδαση, εξού και η επιβλητική της παρουσία στο Καρναβάλι Πατρών κάθε χρόνο.

Καρναβάλι χωρίς Μαυροδάφνη γίνεται;; … Δεν γίνεται!

 

by Chrysa K

 

Πηγές:

http://clauss.gr/history.swf

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%87%CE%AC%CE%B9%CE%B1_%CE%9A%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82

Νίκος Μπακουνάκης, Το κρασί του Γουσταύου. Αφήγημα οινικών περιπετειών, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 1997. ISBN 960-03-1787-9

Χρύσα ΚρικώνηΠατρινό Καρναβάλι και Μαυροδάφνη